dinsdag 19 december 2017

De kerstdagen alleen of samen

De grote organisatie voor de kerstdagen is begonnen. "Wat doen we met moeder?"  "Gaan we eerste kerstdag naar de schoonfamilie of tweede kerstdag?" En de kinderen? De ene dag bij moeder en de andere dag bij vader? Poele heeft ook een probleem. De hele familie gaat op vakantie. De auto is vol en hij kan niet mee.

donderdag 14 december 2017

Bamboe met verwarming

Deze zomer ontmoette ik fotograaf Jeroen Toirkens, die toen vertelde over het Borealis Project, waarin hij je samen met Jelle Brandt Corstius meeneemt naar de noordelijkste bossen van de wereld. In de Trouw kwam ik dit weekend aflevering twee tegen, spelend in Japan. Online kun je het verhaal - over bamboe met verwarming - volgen in een multimediaproject.

woensdag 6 december 2017

Beelden vertellen het verhaal

Het schimmentheater speelde de voorstelling De Bremer Stadsmuzikanten voor een grote groep jonge vluchtelingen in een buurthuis in Utrecht Overvecht. De beelden werden ademloos gevolgd. Aan de reacties te horen begrepen ze precies waar het om ging. 

woensdag 8 november 2017

Hoe bouw ik een lespraktijk op

Floor Wittink presenteerde vorige week haar boek met de titel: "Hoe je als muzikant een bloeiende lespraktijk opbouwt".  Via LinkedIn deed zij een oproep aan muziekdocenten om te reageren op de eerste versie van haar boek. Omdat het bij haar, net als bij mij, gaat over "spelen vanuit je hart" reageerde ik. Het leidde tot een ontmoeting èn tot een citaat in haar boek.

dinsdag 24 oktober 2017

De vier meest gestelde vragen over het schimmentheater

In de agenda van de krant staat een voorstelling van het schimmentheater aangekondigd. Een journalist vraagt om een interview geïntrigeerd door de onbekendheid met deze vorm van theater. Lees meer>>

woensdag 27 september 2017

De burgemeester en ezel Dieske.....

Tijdens de open dag van de Ezelsociëteit in Zeist werden de nieuwe stallen geopend. De opening werd verricht door de burgemeester - met een schaar! - en door ezel Dieske - met een wortel! Lees hoe wij als Schimmentheater dit geweldige initiatief ondersteunen.

vrijdag 14 juli 2017

De kracht van kritiek

In de studio van de stenenwinkel Karbonkel in Zeist gaven wij een workshop schimmen maken. De straat was één en al feest met kramen, steltlopers, springkussens en suikerspinnen. Eén van de kinderen noemde het schimmenspel saai. Hoe gaan we daarmee om?

dinsdag 20 juni 2017

Fluitzolder ensemble speelt Lullaby of Tokunoshima

Het Fluitzolder ensemble speelde in mei opnieuw op de Amandelhof, een verpleeghuis in Zeist. Dat Dorinda, een van de leden, daar werkt maakt het extra bijzonder. En dat is te horen in de video. Het programma bestond afwisselend uit meezingers en eigen repertoire. 

donderdag 8 juni 2017

Het stemapparaat en spelen vanuit je hart.

Ik kreeg een vraag van iemand die een sopraanbamboefluit aan het bouwen was en nauwkeurig de toon controleerde aan de hand van een stemapparaat. Maar de verbazing was groot dat de toon de ene dag goed was en de volgende dag niet. Hoe kan dat?


vrijdag 26 mei 2017

Ed Laagewaard speelt bamboefluit vanaf zijn 61-e

Dat muziek leren maken op oudere leeftijd kan bewijst Ed Laagewaard. Hij leerde op zijn 61-e bamboefluit spelen op de Fluitzolder. De methode van Bea Kloosterman gaat stapsgewijs in kleine brokjes, en Ed is ervan overtuigd dat dit zijn succes heeft bepaald.

vrijdag 19 mei 2017

Spelen vanuit je hart volgens Floor Wittink

Saxofoonspeler en docent Floor Wittink maakte een videoblog over spelen met je hart. Ze geeft hier een drietal tips die je met het spelen kunnen helpen. Leuk om eens te kijken, en te bedenken of je dat in de praktijk als bamboespeler al doet. 

vrijdag 5 mei 2017

En de kokers voor de grote fluiten????

De grote fluiten alt, tenor en bas zijn door hun lengte kwetsbaar bij het vervoer. Het is moeilijk om passende kokers te vinden. Op zoek naar kokers besluit ik naar de lapjesmarkt in Utrecht te gaan.

donderdag 20 april 2017

Grote fluiten: 2 alten, 12 tenoren en 1 bas

Vijftien kinderen van de Vrije School willen als na-schoolse activiteit een grote fluit bouwen in tien lessen. Dat kan alleen als je al een sopraanfluit gebouwd hebt, dus bouwervaring hebt opgedaan. Bovendien is het werk arbeidsintensief. Daarom assisteren twee helpers mij bij dit grote aantal kinderen.

maandag 3 april 2017

Kruiswegstaties met Zaterdagmiddagmuziek

Samen met een vriendin ging ik afgelopen zaterdag de Kruiswegstatie in de Domkerk bekijken. Tot mijn verrassing was er live muziek, zoals al 40 jaar iedere zaterdagmiddag. Het heet dan ook Zaterdagmiddagmuziek.

woensdag 29 maart 2017

De getallen in de poëzie (2)

"Twee en twee vier, vier en vier acht, acht en acht is zestien...." Iedereen herinnert zich iets dergelijks uit de schooltijd. "Herhalen!  zegt de meester". Gevangen vogeltjes in de kooi van de meester. "Maar daarbuiten vliegt de liervogel voorbij", met zijn prachtige pluimage. De grote, vrije vogel. "Red mij", roept een vertwijfeld kinderstemmetje,  "red mij, speel met mij, vogel". En het deurtje van de kooi springt open en daar zijn ze allemaal de ondeugende vogeltjes.

woensdag 22 maart 2017

De getallen in de poëzie (1)


Vorige week postte Fetsje het blog Tafelmuziek, zingend tafels lerenDaar ging iets mis. Jullie misten in je bericht de video van Holland Opera, waar het om ging. Ze vroeg om een reactie van leerkrachten en muziekdocenten. Lees mijn reactie in het het blog, het is een gedicht van Prévert.

maandag 6 maart 2017

Tafelmuziek: zingend tafels leren

Kijk dit: kinderen leren zingend de tafels. Holland Opera bedacht dat kinderen ook zingend de tafels kunnen leren. Er wordt weer hardop gewerkt aan tafels, en kinderen zingen weer meer in de klas. Ik ben benieuwd wat leerkrachten en muziekdocenten hier van vinden. 


Fetsje Luimstra

donderdag 16 februari 2017

De dirigent

Een paar weken geleden mocht ik het concert Philip Glass en Steve Reich- 80th birthday bijwonen. Het Noord Nederlands Orkest speelde een viertal stukken van de twee 80-jarigen.Vanwege een late beslissing zaten we aan de achterzijde boven het orkest, zoals dat kan in de grote zaal van Tivoli-Vredenburg.

zaterdag 28 januari 2017

In twee klassen liggen nu de nieuw gebouwde fluiten klaar.

Zo liggen er 52 nieuw gebouwde fluiten in de klassen 5 (groep 7) van de Vrije School in Amersfoort.

Als een baby geboren is,  moet je het koesteren om het te laten uitgroeien tot de mens die het is. Dat geldt ook voor een bamboefluit die gebouwd is en klaar. De fluit moet nog de optimale toonkwaliteit krijgen: niet te hard, niet te zacht, genoeg kern maar ook stralen, genoeg licht, genoeg warmte. Hoe bereik je dat?


- De eerste week elke dag 5 minuten lange noten spelen (zo lang - ongeveer 8 tellen -,                           dat je echt de tijd neemt om naar elke toon te luisteren).
- De tweede en volgende weken iedere keer 3 minuten erbij.

Letten op: = opwarmen van de fluit met de handen
                  = eerst spelen tot de b om goed te horen of de toon mooi is                                                                       (de hoge tonen zijn moeilijker op kwaliteit te beoordelen).
                  = goed slikken voordat je gaat spelen, dan wordt de kurk minder nat
                  = luister naar de optimale toon van de fluit en blaas die erin                                                                     (eerst hard, dan zacht, wat is passend?)

Denk bij het inspelen aan de volgende techniek-onderdelen:
- houding
- tonggebruik
- trefzekerheid van de vingers
- ademen

ALS JE DIT ALLEMAAL HEBT GEDAAN MET VEEL GEDULD EN CONCENTRATIE,
HOOR JE DE EIGEN   OPTIMALE   TOON  VAN DE FLUIT.

Mirte Lohmann, dirigent Fluitzolder ensemble en leerkracht en coördinator bamboefluiten               op de Vrije School in Amersfoort.



donderdag 5 januari 2017

Ik wens......... dat de mensen lief zijn voor elkaar!

Dát zegt de grote beer Poele op 6 januari. Het is nu 12 dagen na kerst, het einde van de midwintertijd. Poele heeft een cadeau gekregen met kerst. Het zit in zijn rugzak. Hij begrijpt niet wat het voorstelt en de uil geeft hem uitleg.

Hij hoort over Jozef en Maria, de os en de ezel, de herders, de stal en de ster. Tijdens de uitleg over de drie koningen valt hij in slaap. In zijn droom beleeft hij allerlei avonturen. Als hij wakker is geworden neemt hij een lik honing. Er zit iets hards in: een boon. Hij is ook een koning geworden en hij wenst.........

"dat de mensen lief zijn voor elkaar"
en "dat er veel potten met honing zijn"
en "dat er iemand in mijn rugzak kijkt"




Een van de kinderen mag in de rugzak kijken en ontdekt daar een grote zak met cakejes.
Die worden uitgedeeld. In drie ervan zit een boon. Als je die hebt, mag je je verkleden als koning.
In optocht loopt en zingt iedereen....... Wij komen van Oosten wij komen van ver......
Zo gaan we naar de workshop. Iedereen - klein en groot - maakt een ster met een wens voor het nieuwe jaar.

Twee sterren met een wens: "ik wens geluk" en "ik wil liefde geven"


Dit is het verhaal van Poele. We spelen het op Driekoningen in het Schimmentheater.

Namens de Schimmenspelers Bea Kloosterman