Floor Wittink presenteerde vorige week haar boek met de titel: "Hoe je als muzikant een bloeiende lespraktijk opbouwt". Via LinkedIn deed zij een oproep aan muziekdocenten om te reageren op de eerste versie van haar boek. Omdat het bij haar, net als bij mij, gaat over "spelen vanuit je hart" reageerde ik. Het leidde tot een ontmoeting èn tot een citaat in haar boek.
Nadat ik me had voorgesteld stuurde ze haar manuscript. In een persoonlijk gesprek bespraken we onze verschillen. Zij heeft conservatorium gedaan en geeft instrumentale lessen op haar eigen saxschool. De ouders en de kinderen kiezen en betalen hiervoor. Ik ben onderwijzeres geweest en ik heb de ouderwetse Gehrels opleiding gedaan. Naderhand heb ik me gespecialiseerd in het bouwen van en lesgeven in bamboefluiten als naschoolse activiteit tegen een geringe vergoeding.
Zij kijkt als muzikant naar muzikaliteit en de lichtjes in de ogen. Als die dreigen te doven haalt ze uit haar toolbox nieuwe werkvormen.
Ik bouw met de leerlingen een fluit waardoor er telkens een nieuwe toon binnenkomt. Als "schoolfrik" kijk ik naar de basisvaardigheden via het inoefenen van heel kleine stapjes.
Floor Wittink stelt: "Het doorgeven van kennis is niet meer voldoende. De cursist wil begrepen worden". Toen ik hobo-les had op de muziekschool volgde de ene bladzijde na de andere en na boek 1 kwam boek 2. Soms stagneerde ik, de zogenaamde dip en dan was het doorbijten of afhaken. Een ander weggetje, via de toolbox zoals Floor zegt
, kan dan de oplossing zijn. Een voorbeeld: in plaats
van de volgende bladzijde kun je ook muziek aanbieden die bij een populaire film hoort
. Anderzijds vind ik dat de basisvaardigheden meer aandacht verdienen. Want
het beheersen van de tekens die bij de muziek horen maakt het spelen gemakkelijker.
In het boekje citeert ze mij over discipline, altijd een moeilijk punt bij 't musiceren. De leerlingen die via de bamboefluit bij mij muziek geleerd hebben, herkennen ongetwijfeld deze les:
|
citaat in: Hoe je als muzikant een bloeiende lespraktijk opbouwt
Ik vind het een bijzonder interessant boekje voor docenten in de muziek met veel tips en ideeën om anders over de muziekles te denken. Daarnaast is het een pleidooi om in de muziekles naast de leerling te gaan staan.
ISBN: 978-94-61550-36-1 Uitgave Het Schrijversportaal B.V. 19,90 euro
Bea Kloosterman
|
Dank je wel Bea voor je bespreking! En ook voor je tips die mij weer hebben geholpen met het boek!
BeantwoordenVerwijderenAls mensen meer willen weten over mijn boek en werkwijze kunnen ze kijken op www.spelenvanuitjehart.nl
groet
Floor