donderdag 31 december 2015

Mooi van Bamboe: levend geluidsscherm

Bamboe absorbeert geluid, is milieuvriendelijk en ziet er goed uit. Is een geluidsscherm van bamboe een goed alternatief? Dat wordt onderzocht met een bamboe haag van 150 meter lang en 6 meter breed langs de Schagerweg in de gemeente Langedijk. In anderhalf tot twee jaar heeft de bamboe de gewenste hoogte van 4 á 5 meter bereikt. Dan kan er serieus gemeten worden of het bamboescherm effectief is.


Bron: Provincie Noord-Holland

Fetsje Luimstra

woensdag 23 december 2015

Traditiegetrouw Kerstspelen 2015

Ieder jaar speelt het Fluitzolder Ensemble onder leiding van Mirte Lohmann kerstmuziek. Samen met oud-leden wordt half december bekend kerstrepertoire gespeeld. 

We spelen 15 liedjes, drie of vier stemmig. De meeste worden a vue gespeeld, sommige vragen wat oefening en worden stapsgewijs opgebouwd. We eindigen traditie getrouw met favoriet Stille Nacht.

Hieronder de speellijst, die ieder op tijd krijgt toegestuurd, om nog eens door te spelen. Met stemverdeling uiteraard. De nummers achter de titels refereren aan Alberts Nummering, de digitale ordening in het ensemble repertoire.

En dit is mijn favoriet:
Er is een roos ontloken
uit barre wintergrond





Een fijne kerst!
Fetsje Luimstra



Programma voor Kerst 2015

1. Hark the angels AN57
2. Courante AN63
3. Maria die zoude AN
4. Maria /doornwoud AN
5. Nu zijt wellekome AN21
6. Away in a manger AN134
7. Ein Ros + Vom Himmel AN61+62
8. Midden in de winternacht AN
9. Joy to the world AN80
10. O little one sweet AN
11. Entre le bœuf oude versie AN5
12. Noël de Saboly AN108
13. The holly and the ivy AN161
14. Ding dong merily AN54
15. Stille nacht AN100




donderdag 17 december 2015

De gelukkige les voor het bouwen van bamboefluiten (slot) 7

Het is de laatste les. We maken vandaag de fluiten af. We zetten ze in de paraffine en de politoer: het vormt een laagje dat beschermt. 

Twee kinderen die alles klaar gezet hebben voor het schrapen, schuren en branden kunnen niet wachten op het signaal van de bel. Hun fluiten zijn al af en zij willen graag beginnen met het politoeren. Ze komen aan de instructietafel zitten en gaan aan de slag. Als de bel is gegaan, voegen de kinderen zich - als vanzelfsprekend - om de instructietafel.

Ik leg uit dat ze hun fluit eerst invetten  met paraffine. Daarna gaan ze hard boenen met politoer, gemaakt van de schildjes van de schildluis. Deze twee handelingen worden drie keer gedaan.

Meester Ferdinand maakt de fluit af van een kind dat drie lessen gemist heeft. Hij lacht schuldbewust omdat hij het schraapstaal verkeerd vast heeft. Maar voor de uiteinden van de fluit werkt zijn methode heel goed.
Meester Ferdinand
En dit is het resultaat.

Na de vakantie worden de fluiten ingeblazen. Daarover later meer.

Bea Kloosterman.

zaterdag 12 december 2015

De gelukkige les voor het bouwen van bamboefluiten (concentratie) 6

Er ontbreekt nog één gaatje en dat is het duimgat aan de achterkant van de fluit. Dat gaan we vandaag, in de les kort na Sinterklaas, maken. En we gaan verder met het schrapen en schuren.

Het sinterklaasgebeuren is voorbij. Aan het binnenkomen van de kinderen is de werking van het snoep en de suiker te zien. Het duurt vrij lang voordat ze zich herpakken en om de instructietafel komen staan. Ik schat in dat een hele les fluisteren niet lukt, hoogstens een half uur.

Ik vertel dat ik het bovenste gaatje soms naar boven heb gevijld (cis) en soms naar beneden (c).
Aan de achterkant van de fluit heb ik een puntje gezet voor het duimgat. Door goede samenwerking van de kinderen met het boren zit het duimgat er bij iedereen na twintig minuten in.
Het heel precies afwerken van de knoop.
Al pratend schrapen en schuren de kinderen. Af en toe valt de stilte van de volledige concentratie. Dat zijn de kostbare momenten.
Welke versiering maak ik op mijn fluit?
Er is een geluk bij een ongeluk te melden vanuit het "bamboeziekenhuis". De boor die door de achterkant van de fluit was gegaan, had een gaatje gemaakt vlak onder het puntje voor het duimgat. Door het gat groter te maken, kreeg hij toch de goede toon.

Aan het einde van de les kunnen de kinderen alle tonen spelen. Eén voor één laten ze de grondtoon van hun fluit horen. Meester Ferdinand is heel verbaasd dat elke fluit z'n eigen klankkleur heeft en toch dezelfde toonhoogte. Volgende week gaan we de fluit afwerken.

Bea Kloosterman.

zaterdag 5 december 2015

De gelukkige les voor het bouwen van bamboefluiten (samenwerken) 5

Meester Ferdinand gaat enkele kinderen helpen die één of twee lessen gemist hebben.
Ik geef uitleg over de bovenste drie gaatjes: de a, de b en de cis. Die maken we deze deze les.

Het stormt. Zoals de regendruppels langs het raam glijden, zo druppelen de kinderen binnen. En dan is er nog een lichte onrust van het aanstaande sinterklaasgebeuren. Dat laatste geldt ook voor mij: ik heb mijn iphone vergeten voor het maken van foto's.

Aan het eind van de vorige les hoorden we dat de fis niet goed klonk. Daar heb ik extra goed naar geluisterd en bij ongeveer zeven fluiten het gaatje iets groter gemaakt: de toon was te laag.
Aan het eind van deze les mag je weer blazen. Thuis veeg ik het mondstuk af met een lapje dat gedrenkt is in heel sterke alcohol. Dan zijn alle bacteriën  dood. En - zoals jullie vroegen in de vorige les - wat gebeurt er als ìk heel verkouden ben?  Dan kan ik niet op jullie fluiten spelen en heb ik een probleem.

Er staan drie puntjes op de fluit. Daar komen de volgende drie gaatjes: één voor de a, één voor de b en één voor de cis. Je kunt elkaar helpen bij het boren van het gaatje. Denk er nog even aan: de boor al doordraaiend omhoog trekken.
Als je links bent, draai je het wieltje naar je toe.
En als je aandacht er niet helemaal bij is, kan dit gebeuren..........
Dat betekent opname in het "bamboeziekenhuis"
Aan het eind van de les klinken er zes mooie tonen. Alleen de cis klinkt heel onzuiver. Daar ga ik nog iets aan doen.

Bea Kloosterman