donderdag 22 augustus 2019

Open dag van de Ezelsociëteit

Jaarlijks is er een open dag van de Ezelsociëteit in augustus. Iedereen kan dan informatie krijgen hoe oude, mishandelde of zieke ezels worden opgenomen. De dierenarts, de hoefsmid en de tandarts bespreken de juiste behandeling. Schimmentheater Licht in het Donker doet al  vijf jaar mee met workshops waarin een ezel gemaakt kan worden. Dit keer ook met een voorstelling.

Vera van Koten en Harry Dekkers begonnen in 1988 met twee ezels die op hun grote bosterrein konden vertoeven. Daar kwamen meer ezels bij en ook nog muildieren. Er werden provisorische onderkomens gebouwd. Met de Dierenkliniek van de Universiteit Utrecht ontstond een samenwerking. De hoefsmid kwam regelmatig langs en zo groeide het initiatief uit tot:

  • oudedagvoorziening voor ezels
  • herplaatsing van ezels waarvan de eigenaren helaas afstand moesten doen
  • expertisecentrum in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde

Deze twee ezels ondergaan de drukte van de open dag gelaten.

In 2001 is het initiatief ondergebracht in een stichting, gerund door een bestuur met een directeur. De huidige directeur is Hans Signer, de hoefsmid. Hij stuurt zo'n 50 vrijwilligers aan.

In 2017 is er een nieuw gebouw neergezet dat aan alle eisen van de ezels voldoet. Onder anderen met een verwarmde muur waar ze graag tegenaan staan.
Leontien helpt bij het maken van een raamhanger.

Als Schimmentheater willen wij graag dit initiatief ondersteunen op de open dag. Wij speelden drie keer de voorstelling: het Circus van Ombramaan waarin aan het eind twee schimmen-ezels binnen komen  om het bal te openen. Ook de workshops liepen goed. De opbrengst van de workshops en de voorstellingen komt geheel ten goede aan de ezels. Het was weer een gezellige dag.                                           

Bea Kloosterman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten