donderdag 7 november 2019

Erfgoed: toverlantaarn..... en ook het schimmentheater?

In het dagblad Trouw van 2 november j.l. staat een artikel over twee onderzoekers die de toverlantaarn uit het stof van de musea willen halen om het tot Erfgoed te maken. Nu verdwijnen platen in de prullenbak omdat men te weinig kennis heeft. Tot zover het artikel. En hoe staat het met schimmentheaters en schimmen die op zolders liggen te vergaan? Wordt het niet eens tijd dat we het schimmentheater erkennen als Erfgoed?
Een antiek houten tafelschimmentheater, zo'n 150 jaar oud met restanten van heel oude schimmen vond een vriend in een brocante langs de weg. Schimmentheater Licht in het Donker voerde een grondige restauratie uit van de zeer oude schimmen. Het doek van batist in het tafelschimmentheater werd vernieuwd. En zo kon er weer gespeeld worden.


De verlichting met een kaars maakt de rijke historie en traditie van het schimmenspel tastbaar. In deze theaterstukken wordt gewerkt met zwarte of transparante schimmen tegen een uitgewerkt decor.
Verstilde beelden met papieren schimmen en hun eenvoudige bewegingen, de levende muziek en de kleinschaligheid brengen een intieme sfeer.

Voorstellingen met dit theater zijn te zien op 17 november om 14.30 uur en 15.30 uur in het Poortgebouw van landgoed Maarsbergen, Maarnse Grindweg 36, 3953 LW Maarsbergen in het kader van Gluren op de Heuvelrug.

'  Porno, propaganda en griezelplaatjes, honderd jaar geleden was er al de toverlantaarn' artikel in Trouw.

Bea Kloosterman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten