donderdag 8 november 2018

Sint Maarten: Het lichtje voor de winter

Het feest van Sint Maarten is een lichtjesfeest op de overgang aan van het licht buiten naar het licht binnen. Het markeert de donkerste tijd van het jaar oftewel de weg naar de kortste dag. Sint Maarten vormt voor velen de inspiratiebron om het uiterlijk licht dat lijkt te verdwijnen, te transformeren naar een innerlijk licht. Dat doe je door er voor een ander te zijn, door licht en warmte door te geven. Maar oorspronkelijk gaat het feest over delen.

Sint Maarten mocht als soldaat in het Romeinse leger een poos naar huis. De legende vertelt hoe hij 's avonds in de bittere kou buiten de stadsmuren een arme, bijna naakte bedelaar zag staan. Hij sprong van zijn paard, sneed zijn mantel door en gaf de helft aan de bedelende man.

Na bovenstaand voorval ging hij uit het leger, werd kluizenaar en later bisschop van Tours. Op 11 november, de datum waarop wij het feest vieren, werd hij begraven. Hij werd één van de belangrijkste heiligen van West-Europa en de beschermheilige van de stad Utrecht. Daar wordt  het Sint Maartensfeest uitgebreid gevierd met optochten, voorstellingen en muziek.

Foto Sint Maarten parade in Utrecht
Foto Sint Maarten parade Bron: DUIC

Het Sint Maartensfeest valt samen met het einde van de oogst. Kinderen liepen vroeger langs de deuren met een uitgeholde suikerbiet, zongen een liedje en kregen van de overvloed van de oogst. Dat gebruik is er nog steeds. Alleen zijn de lampionnen vaak gemaakt van pompoenen of van papier en de "oogst"is meestal snoep of een mandarijntje.

Het feest van het delen - in navolging van het voorbeeld van soldaat Maarten - ging door in sommige klassen. Ieder bracht de "oogst" van 11 november mee (misschien had een kind wel een zakje thuis gelaten en werd zijn of haar geweten op de proef gesteld). Die "oogst" werd verdeeld over dertig bordjes, ook voor kinderen die niet hadden gelopen of niet mochten lopen. Dat ging heel eerlijk en daarna was het samen snoepen......

Schimmentheater Licht in het Donker geeft ieder jaar rond 11 november de voorstelling: "Het lichtje voor de winter". In een poëtische en sfeervolle voorstelling wordt de herfst, het licht en het delen verbeeld. Dit keer te zien op 10 november in natuurcentrum Beerschoten, Holle Bilt 6, 3732 HM De Bilt, van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Beeld uit de voorstelling Het lichtje voor de winter
Beeld uit de voorstelling Het lichtje voor de winter

Bea Kloosterman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten