donderdag 22 september 2016

Je eigen schimmentheater?!

Niets mooier dan knutselen en je eigen idee tot leven laten komen. Ik maakte het mee in de besloten première van Schimmentheater Licht in het Donker. Eerst is er de nieuwe voorstelling De Bremer Stadsmuzikanten. Dan mogen we zelf aan de slag: we bouwen een klein schimmentheater.  Als je tot slot je schim plaatst, gebeurt het wonder. Je schimmentheater werkt!

De Bremer stadsmuzikanten vertrekken bij hun baas, gaan samen op stap, verjagen de rovers uit hun huis, en leven nog lang en gelukkig. De spelers gebruiken in dit verhaal nieuwe schimmen. Ze kunnen in alle ledematen buigen: het geeft ze daardoor de expressie die ze nodig hebben. De schimmen bewegen tegen een schuivend decor en worden begeleid met passende muziek. Aan het verhaal kunnen de schimmenspelers nog wel wat sleutelen. Een verhaal moet mij meenemen, oorzaak en gevolg kennen. Waarom wil de ezel Bremer stadsmuzikant worden? Dat vertelt dit verhaal (nog) niet.

Na de korte voorstelling wordt de ruimte omgebouwd naar tafels met stoelen. We vinden een zakje met onderdelen, een karton, een plankje en een beschrijving. Twee houten cirkels, verbonden met een elastiek maken beweging mogelijk. We maken van het karton een scherm: een passe-partout met calqueer papier. Er zit ook een lampje bij, met een uitschuif mechaniek. In korte tijd verrijst er een klein schimmentheater, compleet met licht.


Dan komt het creatieve deel, het slotstuk, het moment van enthousiasme, eureka! Mijn overbuurvrouw laat een balletdanseres ronddraaien, een ander laat een kraanvogel vliegen. Ik teken een zon en laat het draaien. Het schimmentheater werkt!


Fetsje Luimstra

1 opmerking: