dinsdag 24 oktober 2017

De vier meest gestelde vragen over het schimmentheater

In de agenda van de krant staat een voorstelling van het schimmentheater aangekondigd. Een journalist vraagt om een interview geïntrigeerd door de onbekendheid met deze vorm van theater. Lees meer>>


De eerste vraag luidt meestal: "Wat is schimmenspel?" Het is een theatervorm waarbij schimmen van zwart karton langs een dunne doek of kalkpapier geschoven worden in een verduisterde ruimte. De lichtbron projecteert de schimmen op het "doek". Het "doek" van het theater kan variëren in grootte. Wij hebben verschillende theaters, groot, klein en iets er tussenin.

De tweede vraag is meestal of het alleen stukken voor kinderen zijn. We hebben stukken die uitsluitend voor volwassenen zijn (bv. Tuingedachten), stukken die voor volwassenen en kinderen zijn (bv. De Kleine Prins) en stukken die alleen voor kinderen zijn (bv. Het lichtje voor de winter). De kinderstukken worden gevolgd door een workshop.

"Je kunt dit niet allemaal alleen doen. Hoe is de taakverdeling?" Ieder van onze groep heeft haar eigen verantwoordelijkheid. De muzikant zorgt voor de eigen spullen, de schuivers (schimmen worden geschoven) zorgen voor het theater en de schimmen, de verteller zorgt voor de pr-tafel en de spullen voor de workshop en iemand zorgt voor de kassa en het drinken.

"Wat is het bijzondere aan deze vorm van theater?" Het is een heel oude theatervorm. Een schimmenspel gaat langzaam en omdat er in het donker geen afleiding is, gaat de aandacht naar binnen en word je heel rustig. Iemand omschreef dat eens als: "Je wordt zo wonderlijk stil". In een tijd van yoga, meditatie en mindfulness is dat heel actueel.

Het bijzondere van het interview in 't Groentje, de regionale krant van Bunnik en Odijk, is dat de journaliste veel wilde weten over het ontstaan van deze vorm van theater. Je kunt het lezen op onze website www. schimmentheater.nl

Namens de schimmenspelers, Bea Kloosterman

1 opmerking:

  1. Het schimmentheater is bijzonder en sprookjesachtig en leuk voor jong en oud!!

    BeantwoordenVerwijderen