vrijdag 19 februari 2016

De nieuwe fluiten komen tot leven (4)

Na vier jaar fluiten op een sopraanfluit volgt er in groep 7 (klas 5) en groep 8 (klas 6) een nieuwe uitdaging. Tegelijk met de sopraanfluit klinken dan de alt-, tenor- en de basfluiten. We noemen dat meerstemmig spelen. 

De altfluit is een maatje groter dan de sopraanfluit. De grondtoon is een g en dat betekent dus dat de grepen anders zijn dan op de sopraan. In principe kunnen alle kinderen op de altfluit spelen. De school bezit 17 altfluiten.
Links liggen basfluiten en rechts altfluiten. 
De basfluit heeft dezelfde grepen als de altfluit alleen de gaten zijn meestal groter. De afstanden tussen de gaten vragen grote handen en soepele vingers. De toon is laag en diep. De school bezit 10 basfluiten. Elke twee jaar controleren we de fluiten op zuiverheid en mankementen. We politoeren ze ook één keer.

De tenorfluit heeft dezelfde grepen als de sopraanfluit. Over het algemeen zijn de gaten wat groter en is de afstand tussen de gaten groter dan op de sopraanfluit. De handen moeten dus groot genoeg zijn om daarop te kunnen spelen. De school bezit zo'n 23 tenoren.
In deze tassen worden de grote fluiten vervoerd van de ene klas naar de andere.
Aan elke fluit hangt een grepentabel zodat de goede toon opgezocht kan worden.
Bea Kloosterman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten